• Latest New

  Tuesday, March 14, 2017

  10 Cara Menghemat Memori Internal HP Android

  - - Advertisement - -


  10 Cara Menghemat Memori Internal HP Android

  10 Cara Menghemat Memori Internal HP Android - Bercakap tentang android kita sering kucar-kacir dengan kapasiti memori dalaman yang kecil. Hanya berputar sekitar 4 GB proses peyimpanan data, tetapi kita sentiasa meningkat. Bermula dari pemasangan banyak aplikasi, simpan gambar, muzik dan video serta dokumen-dokumen lain bagi memastikan memori dalaman kami cepat penuh.

  Tahukah anda bahawa, "memori dalaman penuh menjadi salah satu menyebatkan faktor utama kelambatan Android kami". Jadi kita harus mampu mencipta sebuah memori dalaman android untuk mendapatkan android kami tidak lemot.

  Berikut adalah perkara – harus kita boleh lakukan untuk menjimatkan memori dalaman dalam android, iaitu:


  1. mengeluarkan aplikasi yang tidak digunakan


  Jumlah permohonan yang dipasang pada android akan membawa banyak memori juga. Ia mungkin bahawa aplikasi dipasang secara automatik apabila anda membeli sebuah android baru, dan bukannya membuat semak andro yang anda lebih baik anda mengeluarkan permohonan. Malah mungkin juga banyak aplikasi yang anda tidak pernah tahu apa faedahnya hanya membuang supaya segala yang kekal adalah permohonan yang betul – anda benar-benar perlu.


  2. Elakkan memasang aplikasi itu dengan fungsi yang sama


  Mungkin pada android anda mempunyai aplikasi 2 atau 3 dengan fungsi yang sama, seperti pelayar di android anda sudah tiada, tetapi anda masih memasang Chrome, supaya penggunaannya tidak membuat ingatan yang maksimum untuk menjadi penuh dengan cepat.

  Silap mata tersebut adalah:

  -Pilih seting

  -Pilih aplikasi

  -Klik pada permohonan yang hendak mengeluarkan

  -Klik Buang


  3. Penggunaan memori Luaran


  Bagaimana untuk menyelamatkan dalaman pada android
  Jika anda masih bergantung kepada memori dalaman untuk meyimpan data-data anda di androoid, maka ia adalah tidak mencukupi kerana kita sentiasa menyimpan data. Jadi sila gunakan memori luaran bermula dari sekarang. Memori masa ini telah sangat besar segi saiz, bermula daripada 2 GB – 256 GB mana-mana wujud, dan kad memori semasa harga yang agak murah.


  4. alihkan aplikasi ke kad memori, luar


  Di samping itu untuk mengeluarkan aplikasi yang tidak penting, anda boleh juga memindahkan aplikasi ke kad memori Luaran. Biasanya digerakkan adalah aplikasi yang anda muat turun dari PlayStore itu, dan tidak bermakna lalai aplikasi dari android.

  Satu cara ialah:

  -Pilih seting

  -Pilih aplikasi

  -Pilih Tab Moveable

  Langkah-langkah akhir akan Pilih aplikasi yang anda ingin alihkan.

   Hati-hati: Jangan menjadi terlalu kerap membuka memori telefon pintar anda yang luar jika anda telah disimpan permohonan di dalamnya, kerana kemungkinan permohonan sedemikian boleh kemalangan.


  5. memindahkan semua fail ke memori Luaran


  Fail dalam bentuk gambar, muzik dan video serta dokumen-dokumen lain seperti PDF dan sebagainya anda boleh memindahkan ke memori dalaman memori luaran supaya lebih ringan.


  6. menukar lokasi stroran


  Perubahan lokasi storan adalah besar cara juga, bagaimana anda boleh membuat ingatan yang luar sebagai penyimpanan lalai untuk android, contohnya jika anda mengambil gambar, maka secara automatik anda gambar yang disimpan dalam memori Luaran, atau jika anda ingin memuat turun fail maka fail akan disimpan dalam memori Luaran.


  7. Jangan tidak kedai besar fail dalam android


  Fail bersaiz besar yang sering kita hadapi ialah video, boleh mencecah beratus-ratus MB GB. Well, menyimpan video android yang anda perlu untuk mengelakkan, kerana hanya menyimpan beberapa video hanya kemungkinan memori dalaman anda telah penuh.


  8. Kosongkan Cache


  Sebenarnya fail yang membentuk saiz Cache adalah tidak terlalu besar, tetapi anda juga perlu membersihkan cache. Fungsi cache adalah biasanya untuk menyelamatkan seting, sejarah, nama pengguna dan kata laluan dalam aplikasi, jadi jika anda boleh mengosongkan cache supaya permohonan itu kembali kepada seting lalai.

  Aplikasi akan dipadam sering cachenya adalah pelayar.


  9. menggunakan aplikasi pembersih


  Anda boleh memasang aplikasi bersih supaya ia dapat mengekalkan dan penjagaan untuk android anda kekal bersih dan cepat. Android akan menjana remeh fail (fail sampah) proses penggunaan. Jika fail yang remeh tidak dialih keluar, kemudian ia akan terus membuat android ke lelet yang bertindan.

  Contoh permohonan bersih yang ada di dalam PlayStore itu adalah Master bersih, The bersih, kelajuan sehingga bersih, Ccleaner, penggalak kelajuan DU, pembersih atau AVG dan banyak lagi


  10. menggunakan Ruang Simpanan awan


  Bagaimana untuk menjimatkan memori dalaman anda android
  Pembangunan Teknologi akan berlaku secara berterusan. Maka smarthone dengan internet adalah 2 perkara yang boleh tidak dipisahkan, oleh itu kita dapat memanfaatkan Ruang Simpanan awan (awan Menyimpan) sebagai satu alternatif baru untuk menjimatkan memori dalaman.

  Fail – fail pada telefon pintar boleh dipindahkan ke awan. Ruang Simpanan awan yang terdapat di dalam pemacu Google adalah PlayStore, Dropbox dan OneDrive.

  Cara Download : Klik link download tunggu 5 detik, selanjutnya klik lewati
  • Comments

  0 komentar:

  Post a Comment

  Berikan komentar terbaikmu guys...😂😂😂

  1. Kalau link mati/error laporkan disini.
  2. dilarang promosi/jualan.
  3. No Spam
  4. Kalau mau request Comment aja...
  5. Kalau jatuh cinta dengan admin, Commentnya di bawah ya 😊😊😊

  Item Reviewed: 10 Cara Menghemat Memori Internal HP Android Rating: 5 Reviewed By: Unknown
  Scroll to Top